Dagbok

Nu när jag har en godkänd hingst så tänkte jag att det kanske inte är så dumt med en hemsida som intresserade kan gå in och titta på.

Lite kort historik om mig och mitt liv: Född 1974 i Stockholm. Sedan födseln tillbringades somrarna i Småland i vår sommarstuga. Jag har alltid varit hästintresserad och ridit så ofta det går. 1983 flyttade familjen till Sjösätter gård 1 km från sommarstugan (den såldes då). 1984 fick jag den första hästen, en welsh ponny, som efter 3 år följdes av den första fjordingen Märy som även är våran älsta häst (född 82).  Vi köpte ännu ett fjordsto som hette Ronja och hon blev anmoder till Yrja, Smilla, Dynamik, Marco, Zmulan och Kira som nu finns på Sjösätter gård. I Juli 2010 köpte jag 4-åriga Hingsten Tecumseh och var tvungen att köra in honom på 2 månader för att han skulle få fortsätta som godkänd hingst. Tack vare hans goda psyke och stor hjälp av min mamma Agneta och sambon Jens, så gick det bra och han klarade bruksprovet i Vetlanda. 1/11-2010 föddes Jens och min son Rasmus. 4/6-2011 Gifte jag och Jens oss, Märy drog vagnen och Rasmus bar ringarna. 1/11-2012 Föddes min och Jens andra son Mattias.

2019 Yrja och Mumses dotter My föddes. Rasmus vann åter skoljoggen och gav mig dessutom spö på ett 4km lopp. Vi arrangerade Fjord SM i Västervik. Mumse deltog i allrounden och blev 3:a. han var även med på JUF SM och kom på en 2:a plats i bruksridningens juniorklass med Matilda Karlsson. En 6:e plast i brukskörning häst med mig och 11:e plats i bruksridningen med mig. Jag har under året utbildat mig till bitillsynsman. Indra fick 41p på Sommarpremieringen!

Årets potatisskörd blev fantastisk. Vi satte 4 kg.

2018 Jag blev utsedd till årets eldsjäl i JUF. Yrja är betäckt med Tecumseh. Jag köpte tillbaka Kira (Yrja och Mumses första föl). Mumse kastrerades. På årets JUF-SM knep Yrja förstaplatsen i bruksridning för junioer tillsammans med Matilda Karlsson. Rasmus vann skoljoggen i frödinge han går i 2:an och det är upp till 6:an. Mattias kom på 15:e plats. Årets fruktblommning var fantastisk.

2017  Jag blev utsedd till årets profil i Fjordhästföreningen. Kristina red Mumse i fjord-SM och de kom på 10:e plats. Jag Tävlade Mumse i JUF sm och kom 3:a i bruksridning så nu har han guldmedalj i båse bruksridning och dressyr. I sommras föddes Aveny, Yrjas och Alvedons föl. Han passade på att komme när jag inte var hemma så Jens, Rasmus och Mattias hade koll på läget. Sanny fick tyvärr sluta sina dagar när hon fick hjärnblödning. Året slutade tragiskt när jag var tvungen att ta bort Thyri pga ett sår som gick in till leden i bakknät och en lös benbit. 

2016 Indra föddes. Smilla såldes till en undebar familj i västervik. Yrja och jag hade ett lyckat tävlingsår. Jag vann bruksridningen på JUF-SMet. På fjord-SM i Örebro gick det lysande. 2:a i brukskörning, 2:a i precisionskörningen, 3:a totalt i allrounden med en delseger i dressyren.

8/2-2014 Det ät med sorg som vi nu har tagit bort vår goseoxe Frost. Han blev 12 år gammal och var kelig och go men tyckte inte så mycket om att bli riden eller körd. Det jobbet han tyckte bäst om var att vara "dagisfröken" när vi hade kalvar på bete

3/1-2014 Under hösten har jag försökt hålla igång hästarna och börjat köra in Kira. Hon har vartit riktigt duktig och har vid det här laget dragit stockar, sladdat padocken och gått i par med Yrja. Jobb och barn tar ganska mycket tid så hästarna har fått det lite lugnare än vanligt.

19/11-2013 Bruks-DM i Gamleby. Jag vann Brukskörning häst och bruksridning med Yrja och brukskörning ponny med Smilla. Pia och Dynamik var också med och gjorde bra ifrån sig och kom på 2:a plats i brukskörning häst och bruksridning.

27-28/7-2013 JUF´s SM tävlingar i Veddige. Jag repersenterade Kalmar län i brukskörning häst där kom Yrja och jag 8:a (vi var de enda som klarade idealtiden), brukskörning ponny jag och Smilla kom 3:a och bruksridning jag och Yrja kom 3:a. En riktigt rolig tävlingshelg.

4/7-2013 Nu har jag slagit ner allt som ska bli hö. Måtte bara vädret hålla sig som de lovat.....

2/7-2013 Idag fick jag besked att grannen sto Chimra, som har varit på betäckning med Tecumseh, är dräktig. Himla kul! Det ska bli spännande att se om det blir ett gult eller grått föl eftersom båda har varsin grå pappa.

2/6-2013 Nu har även Marco flyttat. Hans nya matte heter Carina Karlsson och bor utanför Landsbro. Han kommer att får jobba en del i skogen och även bli riden.

11/5-2013 Nu har Dynamik flyttat hemifrån. Pia young har köpt honom, så nästa år blir det ännu hårdare att ta sig till SM :) . Det är kul att jag kan följa honom så nära och med en så duktig kusk!

 4/5-2013 Idag har vi haft uttagningstävlingar i bruksridning brukskörning och precision här hemma. Det gick över förväntan. Jag vann alla grenarna med Yrja och kom 3:a i bruksgrenarna och 4:a i precisionen med Mumse. Detta trots att jag inte tränat Yrja i grenarna en enda gång i år och bara testat att backa lite med Mumse en gång i år.

21/3-2013 Nu tror jag att jag ska emigrera till varmare breddgrader. De senaste två dagarna har det kommit 40 cm snö och under den är det isgata som har varit sedan nyår. Det är inte lätt att göra så mycket med hästarna nu. Det har varit några dagar när det kommit blötsnö som fryst fast i isen som man har kunnat kommit ut. Vi tog ett par härlliga slädturer med Mumse innan det åter blev isgata.

5/1-2013 Det gångna året var ett hektiskt år med 2 föl, 4 kattungar, 1 bäbis och ett Fjord-SM att arrangera. SM-et var roligt att fixa men väldigt mycket jobb och skönt när det var över. KLFF och GFF arrangerade det ihop och det har fått mestadels possitiv kritik. Rent ekonomiskt gick det dessutom med vinst. Hästarna fick tyvärr ett ganska lungt år på träningsfronten eftersom SM-et och min stora mage tog mycket tid. Det får bli ändring det här året för 2 småbarn kan väl inte ta så mycket tid.....  :)  

För tillfället har hästarna vintervila pga isgatan som gör det omöjligt att ta sig från gårdsplanen.

12/12-2012 Nu är jag åter ett år visare.... Vi har med stor sorg tagit bort våran första fjording. Märy blev 30 år gammal. Hon förgyllde många nybörjares första kontakt med hästar och ridning. Hon var dessutom en härlig körhäst och gosig att pyssla med.

1/11-2012 Rasmus fyllde 2 år och vi skulle ha kalas för några grannar kl 9.30. Jag och Jens kunde vara med till 10.15 då vi fick åka till Västervik. Rasmus fick fortsätta kalaset hemma, men han märkte nog knappt att vi hade åkt för han hade fullt upp med gästerna och de nya leksakerna. Våran andra son Mattias föddes kl 12.58 han vägde 3520 g och var 49 cm lång. När vi kom hem upptäckte jag att Rasmus helt plötsligt väldigt stor och vuxen.

30/9-2012 Tävlingarna flöt bra men det känndes konstigt att inte delta själv. Men med en ganska stor mage så var det nog klokast att hålla sig på backen.

24/9-2012 Åter har tiden rusat iväg. Vi har under sommaren hållit på att bygga ett utereum. Det tar tid men går framåt. För hoppningsvis ska det bli klart nu i höst. Till helgen ska vi ha KM här hemma i bruksridning och brukskörning.

17/8-2012 Fick våran katt mysan 4 kattungar. 2 hanar och 2 honor. Helt underbart söta. Pappan Cornelis är också en korsning mellan ragdoll och birma. 3 av dem är blåmaskade och en av hanarna är brunmaskad.

SM:et som KLFF arrangerade tillsammans med GFF 27-29/7 gick som planerat. Det mesta flöt friktionsfritt: tävlingar, boende, funktionärer, och väder. Jag och Mumse ställde upp i bruksridning och brukskörning. Det gick rätt ok i körningen kom vi i mitten och på ridningen på nedre tredjedelen. Mumse tyckte inte riktig om högtalarna som var vid vändning i trångt utrymme och så råkade vi få ett U i backa i vinkel på ridningen, men i övrigt gick tävlingen bra. Invigningen blev lite väl laddad och på vägen ut så gjorde Mumse det högre dresyrskolorna ovan mark.'

21/7-2012 på natten föddes Yrjas och Mumses stoföl Thyri.

10/7-2012 Tiden bara flyger iväg och det var länge sedan jag uppdaterade hemsidan.  Brukstävlingarna som vi hade 29 aprill här hemma gick jättebra! Jag blev DM-mästare i brukskörning häst med "Mumse" och kom etta i DM brukskörning men Smilla och 2:a med Yrja! Hoppningen och dressyren som vi hade i Västervik 6/5 gick ok. Mumse och jag kom runt felfritt i grundomgången i hoppningen och dressyren gick fast ganska trögt.

Zmulan har fått ett nytt hem i Djursdala.

Smilla fick 6/7 ett väldigt sött och socialt hingstföl som jag tror ska heta Briz. Han föddet kl 01.15 och jag fick vara med. Det är otroligt va fort det går. 01.05 gick vattnet och 10 min senare var han ute. Efterbörden lossnade efter ca 1 tim och då stog han redan upp och stapplade omkring.

Det har varit mycket planerande med SM-tävlingarna som vi ska arrangera 27-29 juli. Nu verkar det iallafall som om det mesta är planerat.

Jag är gravid igen och beräknad förlossning är den 21/10-2012. Denna gången vet jag inte vad det blir för kön för navelsträngen låg ivägen. 

16 juni drog Mumse ett bröllopspar i pelarne. Han skötte sig jättefint och stog stilla hela tiden medan alla lyckönskade brudparet.

8/12-2011 Idag hämtade vi en ny familjemedlem: Kattungen Mysan. Väldens charmtroll och en riktig buse. Hon tog genast komandot över hundar och katter här hemma. Kommer de för snabbt nära så fräser hon.

29/11-2011 Nu håller vi på med nästa års ved och det får hästarna hjälpa till med. Dynamik, Marco och Tecumshe har alla varit duktiga och dragit ved från skogen. på bilden är det Dynamik som får jobba.

13/11-2011 Fyllde Jens år och det firade vi genom att åka till Sippetorp på fjordhästmöte angående SM:et ästa år. Det blev ett bra möte och det gick relativt fort så vi han men och laga en god födelsedagsmiddag.

1/11-2011 Rasmus fyller 1 år. Kalas med tårta, ballonger och presenter. Det är otroligt vad fort ett år har gått. Än kan han inte gå utan att hålla sig i men det går rätt fort att krypa och så når han långt när han reser sig upp. Det är kul att få sitta på hästarna. Bäst är det nog när de har sele på sig så att han kan hålla sig i ringarna som tömarna löper i.

3/10-2011 I helgen var det KM tävlingar. I lördags var det hoppning och dressyr i Tuna. Jag och "Mumse" Debuterade i 80 cm. Vi tog oss runt men det var inte vackert och det resulterade i 12 fel. I dressyren, som var efter hoppningen,  debuterade vi i LB:1. Jag hade fullt upp med att hålla kvar honom på banan. Han var trött och ville inte vara med. vi kunde trors allt genomföra ritten i alla gångarter men med ett par avbrott i galopperna. I söndags var det brukstävlingar i Målilla hembygdspark. Jag både arrangerade och tävlade. Mumse var jätteduktig och lyhörd så vi vann både ridningen (-90p) och körningen (-63p). Hela tävlingen flöt jättefint. Det var sista tävlingen som jag arrangerar för i år och det känns skönt! Nu får jag bara ladda om och ta tag i SM:et nästa sommar.

24/9-2011 Yrja och Kira var på premiering i Vreta. Yrja blev AB premierad och Kira fick: 7-7-8-7-7=36p

20/9-2011 Veterinär var här och konstatrerade att både Yrja och Smilla är dräktiga igen. Tjoho! Marco kastrerades så nu är det bara en hingst på gården. Rasmsu har börjat hasa omkring på ändan och har ställt sig upp ett par gånger.

17-18/9-2011 Hingstvisning i Vetlanda! Vi hade med Smillas son Marco. Han skötte sig fint men gnäggade var 5 sekund så jag hade behövt öronproppar. Han fick inte ihop tillräckligt med poäng för att bli godkänd hings: 7-7-7-8-7=36p. Skönt då kan vi beställa tid för kastrering.

15/8-2011 I helgen var vi på JUF SM med Tecumseh i Sätila nära Göteborg. I lördags var det bruksridnig och vi kom på 10:e plats av 15 ekipage. Han skötte sig UTMÄRKT! Det enda var att han inte riktig lyssnade i backningen. Vi lyckades skrapa ihop 251p men ingaet u. Igår (söndag) var det brukskörning. Då blev vi 10:a av 13 ekipage med 239p och inget u. Han var otroligt lyhörd så minuspoängen var mina missar. Hela helgen skötte han sig fantastiskt och "hingstade" sig inte något. Rasmus tycket att det var kul med alla människor, hästar, maskiner och barn som var med det enda som var litet trist var den långa bilfärden men den gick bra ändå.

25/7-2011 Kl 23 på kvällen födde Yrja äntligen ett fint litet stoföl. Hon heter Kira. Hon har en liten stjärn i pannan.

17/7-2011 Idag har Zmulan varit på premiering i Harg/Kisa. Hon fick 7-7-8-7-6=35p. Typ: Kortlinjerad. Huvud, hals, bål: Vackert huvud, kort välansatt hals, välliggande bog, kort rygg, välvinklat kors. Extremiteter och dess korrekthet: Benad för storleken, relativt korrekt. Skritt: Kort skritt, stel has. Trav: Kort och markbunden.

9/7-2011 Var Mamma och jag i Örebro på Fjord-SM. Vi var där i två syften. För att heja på KLFF-ekipagen som ställde upp i dressyr och bruksridning. För att kolla in själva arrangemanget för att få tips och ideér till nästa år då KLFF ska arrangera Fjord-SM i Västervik.

22/6-2011 Inatt födde Smilla ett fint litet stoföl som vi döpte till Zmulan. Jag gick och lade mig vid 23 och gick upp kl 2 och då galloperade hon omkring i trädgården. Smilla hade bara väntat på att det skulle bli lungt.

4/6-2011 Gifte jag och Jens oss! Det var strålande väder och 27 grader varmt. Landshövding Kristina Alsér vigde oss vid Lillgöl. Gammeltant Märy (29 år) drog den lövade vagnen och la dagen till ära på en brall. Rasmus var ringbärare och farmor bar Rasmus. Efter vigseln bar det iväg till Locknevi byggdegård med bröllopsmiddag och dans. En underbar dag!

23/5-2011 Nu har Tecumseh varit på alla uttagningstävlingarna till Fjord-SM. Han har blivit bästa KLFF ekipage i brukskörning, bruksridnig och precisionskörning, men Yrja och Smilla ska föla när SM är så vi törs inte åka. Lite mer träning skulle nog också vara på sin plats. Vi har debuterat i dressyr LC:1 och hoppning 40cm. Han skötte sig fint men det är MYCKET träning kvar innan vi kan kvala till SM i dessa grenar. Nu framåt är det främst bruksträning vi satsar på eftersom vi har tänkt åka på JUF-SM som ska vara i början av augusti. 4/6 blir det en brölloppskörning. Rasmus växer och charmar på. Han har börjat fara fram i gåstolen i köket och roar sig kungligt. Han är givetvis med på tävllingarna och hejar fram oss.

 

5/5-2011 I söndags var vi på bruks-DM i Sandbäckshult. Jag hade med Tecumseh och startade i både brukskörning och ridning. Han skötte sig fint, men tyckte nog att jag var lite väl omständig på backningarna. Det syntes att det var jobbigt för huvudet. Totalt hamnade vi på 3:e plats i båda grenarna utan något U. Under veckan har vi sladdat padocken med både Marco och Dynamik samt tränat lite precisionskörning med Tecumseh. Det var lite häftigt att gå från sommar till snö på bara ett par dagar men nu verkar det bli varmt igen.

25/4-2011 I helgen var det stor kalabalik! Yrja hade gått ner sig i en bäck och kom inte upp. Det vara för sankt för att kunna köra dit traktor. Så jag spännde för Smilla o Märy och plumsade i bäcken med kläder och allt för att få runt rep så vi skulle kunna få upp henne, men det gick inte. Till slut fick jag ner henne helt i bäcken och fick med henne en bit uppströms där det var grundare och då kunde hon komma upp själv. Hon hade 35,8 grader när vi kom till stallet men vid 20-tiden hade tempen gått upp till 38 grader. Hoppas att allt kommer gå bra med henne och fölet. Än så länge verkar allt bra. I förra veckan så kastrerades Dynamik. Han var bra trött i en timme sedan började han pigga på sig  och på kvällen fick han gå tillbaka till kompisarna. Nu märks det inget på honom.

17/4-2011 Var jag på bruksträning med Tecumseh i Sandbäckshult. Första gången som vi åkt och tränat det här året. Först prövade vi bruksridning. Han var på tårna och ville mest kolla var alla andra ekipage var, så det tog ett tag innan han hade tid att göra det jag ville. men sedan gick det ganska så bra. Sen var det dags för körningen och så fort han fick vagnen på sig så gick han ner i arbetslunk och skötte sig exemplariskt. Visst var han ändå tvungen att ha viss koll på de andra, men inte alls som när jag red. Han har nog inte förknippat ridning med arberte på samma sätt som med körning.

15/4-2011 Idag fick småkillarna Dynamik och Marco följa med på en liten tur till Anna Ohlsson. Jag skulle dit och få åka med Charlander. Det var en härlig körtur med Charlander som var väldigt arbetsvillig. Småpojkarna fick springa lite i padocken innan vi åkte hem igen. De gick snällt upp på transporten och stog som små ljus både dit och hem.

31/3-2011 Efter en liten tripp till Bryssel för att hälsa på min syster så blev jag glad att se att isen smält på vägarna. Nu ska jag utnyttja våren tänkte jag och spände för Tecumseh för första gången sedan snön kom. Jag upptäckte ganska snart att skogsvägarna var långt ifrån snö och isfria. På ett ställe fastnade vagnen, men Tecumseh tog det hela med ro. Han försökte dra när jag bad honom om det och när det inte gick så väntade han på vad jag skulle säga härnäst. När jag bad honom flytta sig åt sidan så fick vi loss vagnen. Det är en riktig pärla till häst!

29/1-2011 Det är vår......eller??? Hingstarna har i alla fall börjat fälla. Rasmus har nu även börjat sin karriär som ryttare. Han fick provsitta på Märy. Det är lite oklart om han tyckte om det eller inte. Han har i veckan som gick sovit två hela nätter. En märklig känsla att upptäcka att det är morgon utan att jag har varit uppe en eller två gånger och matat.

22/1-2011 Nu är det lite svårt att ta sig ut med hästarna. Vi har skridskois på hela gårdsplanen och vägen in. För att få något att göra med dem så tog jag ned några träd i hagen som jag drar hem med hästarna. Idag fick hingstarna dra hem stockar det var första gången fö alla men det gick bra. Marko och dynamik hade lite spring i benen och tog några små glädjeskutt. Innan tövädret så utnyttjade jag snön och tolkade efter yrja. En häftig känsla att åka bakom en häst som spränger fram i galopp. Rasmus växer och blir mer och mer medveten hela tiden. Ett otroligt charmtroll när han flirtar.

2011-01-01-20-020.jpg

31/12-2010 Idag har Rasmus för första gången fått åka häst och vagn. Han sov större delen av turen. Det var Yrja som fick ut och träna med först Dynamik och sedan Marco. De skötte sig utmärkt trots att det var ett bra tag sedan de blev körda. Tecumse är duktig i ridningen men det blir bara skogsridning.

29/11-2010  Idag "red" jag Tecumseh för första gången. Jens gick med grimskaft för säkershets skull, men det var inga problem. Nu har vintern kommti och det är så mycket snö att jag redan har börjat tröttna på att kana omkring i traktorn. Det var dock underbarat att komma ut och rida igen efter några veckor utan ridning och jag älskar att rida i snön. Fast de senaste dagarna har jag bara matat Rasmus och sedan skumpat i traktorn. Det är så mycket snö nu så Märy har bara några cm frigång till magen. De senaste veckorna har annars mest gått åt till Rasmus och alla som kommer med välgångsönskningar.

8/11-2010 Kl 15.40 1/11-2010 föddes vår son Rasmus han vägde då 2940g och var 48 cm lång. Idag är han en vecka gammal och jag är förvånad över hur snäll och go han är. Han gnäller och gnisslar lite när han är hungrig eller gör i blöjan annars verkar han vara nöjd och glad med livet här. Hundarna har fått en valp som de passar på och säger till när han gnyr. Hästarna har nu semester och de klagar inte så mycket på det.

1/11-2010 Nu är det dax...... Vattnet har gått. Snart får Sjösätter en ny medlem.

29/10-2010 Idag har vi kört par med Yrja och en småpojke i taget. Jag har fixat till så jag kan ha en svängel på sidan av sulkyn. Mamma körde Yrja och jag körde först Dynamik och sedan bytte vi till Marco. Jens gick med, med grimskaft för säkerhets skull.Det gick Jättebra!

23/10-2010 Nu har vi varit i Jenny i Västervik och Smilla och Yrja har fått pröva på plöjning. Janne Nilsson och Bewngt Mårtensson hjälptes åt för att få det att fungera. Jag gick med öfr att hjälpa till att hålla hästarna om det skulle behövas. Nu har vi också haft lite tid att jobba med småhingstarna Dynamik och Marco. De har blivit tömkörda och fått testa på att dra stocken i padocken. Det har gått väldigt bra!

3/10-2010 Lite galenskap har väl aldrig skadat???? Jag var med Tecumse på KM i brukskörning i Västervik. Döm om min förvåning när vi kom på 4:e pats av 6 ekipage, men det var bara en bonus. Det viktiga var att han skötte sig utmärkt på tävlingsplatsen och i transporten och att han försökte göra så gott han kunde trots att vi bara tränat bruksmomenten några få gånger. Vi klarade momenten utan något U men med ett ganska demolerat garage.

19/9-2010 Allt slit betalade sig! Nu är Tecumseh godkänd som hingst i 4 år till. Helt underbart!

13/9-2010 Smilla och Yrja konstaterades dräktiga med Tecumseh.

3/9-2010 Nu har jag fått havandeskapsledighet. Tjoho! Massor med tid till att få Tecumseh klar till Vetlanda.

2/8-2010 Nu är både Bruks-SM och Fjord-SM avklarade. Bruks-SM resulterade i en 4:e placering i bruksridning och en uteslutning i brukskörningen pga ett glömt hinder. Var det månne hormonerna som var lite i olag :). I Fjord-SM Kom Yrja o jag på 4:e plats i allrounden med bästa delgren dressyr där vi knep 3;e platsen. Kvällens bravad var att för första gången spänna för Tecumseh med hjälp av "Frö"-gänget. Det gick galant!

13/7-2010 Köpte och hämtade hingsten Tecumseh 267. Tömkörde honom själv för första gången (Anna Ohlsson hade redan tömkört honom). De följande dagarna tömkördes han dagligen och han blev lungnare när han inte längre hade andra hingstar i närheten. Efter ett par v. fick han börja sladda padocken med "stocken"